IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повече правителствен контрол и регулации за икономиката искат по света

Като цяло действията на Световната банка и МВФ в условията на криза не срещат голямо одобрение, според анкета на ВВС

10:14 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Повече правителствен контрол и регулации за икономиката искат по света

Общо 67 на сто от хората по света искат техните правителства да увеличат регулациите и контрола върху националните икономики, показва проучване, цитирано от BBC World Service.

В 20-те страни, където е проведена анкетата, 60% от участниците са подкрепили допълнително финансиране за насърчаване на икономиката.

В същото време спасяването на банки от страна на правителството среща по-малко подкрепа сред американците, германците и мексиканците, за разлика от анкетираните британци.

На въпроса дали искат допълнителни правителствени разходи за стимулиране на икономиката, повечето анкетирани (72%) призовават за увеличаване на инвестициите в зелени технологии. 62% пък смятат, че правителството им трябва да окаже финансова подкрепа на големи индустрии и компании в затруднение.

Реакциите на анкетираните по отношение на действията на правителствата им за справяне с кризата са смесени. Най-доволни от своите управляващи в това отношение са в Китай (88%), Австралия (68%), Египет (63%), Бразилия (59%) и Канада (57%). на обратния полюс са във Франция (едва 27% одобрение), Мексико (9%), Япония (18%) и Филипините (24%). В САЩ доволните и недоволните са по равно разпределени, според анкетата.

"Особено ниските нива на удовлетворение в Европа, Япония и Латинска Америка подсказват, че укрепването на потребителското доверие, което се смята за особено важно за икономическото възстановяване, ще отнеме повече време в тези части на света", коментира резултатите Дъг Милър, президент на компанията GlobeScan, провела проучването.

На наднационално ниво едва 36% от анкетираните са доволни от действията на Световната банка и Международния валутен фонд. Също малка част – 32%, одобряват мерките на големите банки.

Като цяло жителите на развитите страни са по-недоволни от международните институции, отколкото тези в развиващите се икономики.

В анкетата са участвали малко над 22 хил. души в 20 страни – Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Египет, Индия, Индонезия, Канада, Кения, Китай, Мексико, Нигерия, Пакистан, Русия, САЩ, Турция, Филипините, Франция, Чили и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още