IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чавес и Путин сключиха оръжейна сделка за $2,2 млрд.

Русия ще предостави сумата като кредит за превъоръжаване на армията на Венецуела

08:55 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чавес и Путин сключиха оръжейна сделка за $2,2 млрд.

Русия се е съгласила да предостави 2,2 млрд. долара кредит на Венецуела, които да бъдат използвани за закупуване на оръжия, обяви президентът на южноамериканската държава.

Кредитът ще бъде използван за придобиването на близо 100 танка, както и за придобиването на няколко противовъздушни ракетни системи. Всички те ще бъдат закупени от Русия, предава ВВС.

Новината бе съобщена лично от Уго Чавес по време на ежеседмичното му телевизионно обръщение. Оръжията щели да послужат на Венецуела за засилване на нейния защитен капацитет.

Оръжейната сделка идва в момент, когато отношенията между Венецуела и Колумбия са силно напрегнати и обтегнати заради споровете между двете държави относно това, дали Колумбия трябва да разреши разполагането на американски военни бази на своята територия.

Държавният глава на Венецуела разглежда решението на Колумбия за разполагане на седем американски военни бази на нейната територия като заплаха за сигурността на своята държава. Поради тази причина щели да бъдат разположени противовъздушни системи, които да затруднят значително евентуалното нападение над Венецуела.

Подобряването на въоръжението било необходимо и заради опазването на петролните запаси на Венецуела. „Ние разполагаме с най-големите петролни запаси в света. Империята ги държи под око“ и те трябва да бъдат защитени, обяви Чавес, визирайки опасност от американска агресия срещу страната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още