IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват голям прилив на водни инвестиции

Инвестициите във водни технологии крият голям потенциал, но все още и много неизвестни

15:16 | 12.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват голям прилив на водни инвестиции

Когато става дума за вода, пределно ясно е за инвеститорите, че растящият глобален недостиг ще донесе нови бизнес възможности.

Въпреки че инвеститорите съзнават големия потенциал на водните инвестиции те все още не са готови да предприемат сериозни вложения в сектора.

Техните инвестиции в алтернативна енергия като вятърна, слънчева и електрически автомобили започват да се изплащат. Но въпреки всички глобални опасения около източниците на вода, от Калифорния до Близкия изток, водата може да не бъде част от следващата голяма вълна от инвестиции, свързани с промените в климата, пише Ройтерс.

Според някои мнения съществен е политическият риск, свързан с правата за използването на водните ресурси, както на местно, така и на международно ниво. Наред с това все още няма достатъчно компании с революционни технологии, които да привлекат интереса на инвеститорите.

Както отбелязва Стивън Долзалек, управляващ директор на инвестиционната компания в Силициевата долина VantagePoint, много от водните проблеми на Калифорния могат да бъдат решени с по-добра политика и използване на съществуващите технологии, цитирайки за пример Израел.

Друг инвеститор в Силициевата долина - Стив Уестли, смята, че водните инвестиции имат голям потенциал.

Той цитира борбата за вода в Близкия изток, ограничените водни запаси в западните щати, 100-годишната суша в Австралия и изчерпващите се водоизточници в Китай поради замърсяването на околната среда.

Въпреки това Уестли признава, че не може да каже в коя област точно са най-обещаващите инвестиции – в системите за измерване, филтриране или дестилирани или обща ефективност на потреблението.

„Разгледахме редица компании и не видяхме нито една, която е дори близо до успешен бизнес модел, а това е областта, в която бихме искали да инвестираме“, казва Уестли. Неговата Westly Group е на път да стартира своя втори инвестиционен фонд, насочен към „чисти технологии“, с капитал от над 100 млн. долара.

„Това обаче е само въпрос на време“, казва той, като добавя, че технологиите в областта се развиват много бързо.

Има и инвеститори, които нямат достатъчно капацитет за водни инвестиции, тъй като се концентрират върху решения за възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия.

Това са индустрии, които се ползват от политическа подкрепа, тъй като правителствата се стремят да намалят въглеродните емисии на своите държави като част от борбата за промените в климата.

„Бихме искали да инвестираме във вода, но има толкова много други неща за инвестиции“, казва Ричард Кауфман, изпълнителен директор на инвестиционната компания Good Energies, която има „зелени инвестиции“ на стойност до 7 млрд. долара.

Според един голям инвеститор в слънчева енергия голям потенциал за развитие имат инвестициите във водни пречиствателни системи.

„Ако можете да пречиствате вода с някакъв вид неконвенционален енергиен източник, това може да бъде много силен сектор“, казва Стивън Чан, главен стратег на Suntech Power Holding Co Ltd.

Според Долзалек ако се разработи технология за обезсоляване на морската вода, която изисква много енергия, с употребата на вятърна или слънчева енергия вместо с фосилни горива, това може да се окаже обещаващ обрат във водния сектор.

„Това би било интересно от технологична гледна точка, защото по този начин едновременно решавате енергийния и водния проблем“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още