IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ наложиха допълнителни мита върху вноса на китайски гуми

Мярката засяга всички видове автомобилни гуми и важи за период от три години, като цели да се избегне „наводняване на пазара”

15:09 | 12.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ наложиха допълнителни мита върху вноса на китайски гуми

Американската администрация обяви, че налага допълнителни мита при внос на автомобилни гуми с произход Китай, за да предпази щатските компании, съобщиха световните агенции.

Мярката засяга всички видове автомобилни гуми и важи за период от три години, като цели да се избегне „наводняване на пазара”, обясни говорител на Белия дом.

Митата възлизат на 35% за първата година, 30% за втората и 25% за третата, уточнява той.

През юни Международната търговска комисия на САЩ, независима федерална агенция, предложи по сигнал на синдикална организация да се наложат такси в размер на над 55% от внасяните стоки.

Според синдикатите вносът на китайски гуми се е утроил от 2004 г. насам, което е довело до затварянето на американски заводи и до загуби на над 5 хил. работни места. Миналия месец обаче Китай призова САЩ да се откажат от проекта за налагане на високи мита, за да се запази „развитието” на двустранните отношения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още