IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Харвард и Йейл обеднели с по около 30% заради инвестиции в рискови фондове

Преди кризата тези инвестиции носеха на двата университета по-висока от средната възвръщаемост за щатските университети

14:33 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Харвард и Йейл обеднели с по около 30% заради инвестиции в рискови фондове

Най-богатите университети в САЩ - Харвард и Йейл, са обеднели с около 30 на сто през изминалата година заради загуби от инвестиции, направени от дарителските им фондации.

Дарителският фонд на Харвард е намалял до 26 млрд. долара за годината до края на юни след 27,3 на сто загуба от инвестиции, се посочва в доклад на университета, цитиран от Bloomberg. Фондът на Йейл пък се е свил до около 16 млрд. долара, което е принудило университета да вземе решение за намаляване на разходите си със 150 млн. долара годишно до 2014 г.

През последното десетилетие възвръщаемостта от инвестиции на двата престижни университета беше по-висока от средното ниво за университетите в страната, тъй като Харвард и Йейл увеличиха дяловете си във фондове за дялови инвестиции и хедж фондове. Същите тези инвестиции обаче доведоха до големите загуби от около 30 на сто спрямо среден спад със 17 на сто на дарителските фондове в щатските университети.

По-малките университети обикновено държат повече публично търгувани акции и облигации, които не са загубили толкова много от стойността си при колапса на пазарите, колкото фондовете за дялове инвестиции, за инвестиции в недвижими имоти и в други от т.нар. алтернативни активи.

Главният изпълнителен директор на Harvard Management Co. - Джейн Мендило, посочва в доклада на институцията, че ще се опита да възстанови активите и да предпази университета от бъдещи финансови шокове, като с тази цел е предприела редица мерки и е отчела „уроците от изминалата година“.

От своя страна президентът на Йейл Ричард Левин е заявил в писмо до преподавателите и служителите, че по-голямата от очакваното загуба от капиталовложения в недвижими имоти и фондове за дялови инвестиции ще трябва да бъдат компенсирани от съкращения на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още