IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси напредват след икономическите данни от Китай

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific е на път да запише най-силния си седмичен ръст за последните два месеца

12:46 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси напредват след икономическите данни от Китай

Изминалата седмица донесе солидни повишения на всички основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион благодарение на окуражаващите икономически данни от Китай. В резултат на това регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific е на път да запише най-силния си седмичен ръст за последните два месеца.

MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,3% до 117,55 пункта. В сравнение с миналия петък индексът е увеличил стойността си с 4,2%, което е най-силният му седмичен ръст от юли. Август бе шестият пореден месец, който донесе ръст на MSCI Asia Pacific.

На борсата в Китай Shanghai Composite се повиши с 2,2% до 2989,8 пункта благодарение на новината, че индустриалното производство, банковото кредитиране, инвестициите във фиксирани активи и продажбите на дребно сa нараснали повече от очакваното през август. През последните пет сесии Shanghai Composite е добавил 4,5% към стойността си.

Основният индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng, се повиши с 0,4% до 21161,4 пункта и увеличи печалбата си от началото на седмицата до 4,2%. Премиерът на Китай загатна днес, че правителството ще продължи да подкрепя икономиката, защото нейното възстановяване остава несигурно.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 бе единственият борсов измерител, който приключи днешната сесия на отрицателна територия. Поскъпването на японската йена до рекордни от февруари нива понижи цените на акциите на компаниите износителки и Nikkei 225 отстъпи с 0,7% до 10444,3 пункта.

Все пак в сравнение с миналия петък Nikkei 225 се е повишил с 2,5%. Днес стана ясно, че икономиката на Япония е нараснала по-слабо от очакваното през второто тримесечие. Тя отчита ръст от 0,6% на тримесечна и 2,3% на годишна база, което е по-малко от предварителните оценки на статистическия офис в Токио.

Според анализаторите обаче тепърва ще стане ясно дали световната икономика ще бъде в състояние да постигне самостоятелно устойчив растеж, след като въздействието на паричните и фискалните стимули на централните банки и правителствата избледнее, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още