IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата струва по $10 хил. на всеки жител на „богатите държави“

До момента в развития свят са изхарчени 9,2 трлн. долара, а в развиващия се – още 1,6 трлн.

11:17 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата струва по $10 хил. на всеки жител на „богатите държави“

Изчисления на ВВС на база данни от Международния валутен фонд, предоставени на срещата на Г-20 показват, че страните от групата са изхарчили над 10,8 трлн. долара за борба с кризата до този момент. Това се равнява на разпределение на 10 хил. долара на всеки от живеещите в развитите страни 1 млрд. души.

Най-мащабни на фона на размера на икономиката са разходите във Великобритания – те се равняват на 2,4 трлн. долара, което е цели 94% от брутния вътрешен продукт на страната. Сумата е равна и на разпределянето на 30 хил. паунда на всеки британски жител.

В САЩ са изхарчени 3,6 трлн. долара, което е 25,8 на сто от БВП, или 10 хил. долара на всеки американски гражданин.

Разбира се, голяма част от въпросните средства са отделени под формата на гаранции за банковата система, а в момент, когато тя се възстановява, правителствата ще си върнат обратно дадените гаранции.

Според изчисленията на ВВС в частния сектор са отписани активи на стойност 4 трлн. долара, 2/3 от които са направени от големите банки като Citigroup и Bank of America. Огромните отписвания са заличили печалбата на банките за последните близо десет години.

Основните отписвания са от високорискови ипотеки, но проблемите на жилищния пазар и задълбочаването на кризата са понижили значително и стойността на търговските площи, както и на корпоративните кредити, сред които също има много отписвания.

Очакванията за настоящата година са икономиката да се свие с 2,3 на сто, което е около 1 трлн. долара загуба на производство. Тя ще бъде поделена между всички хора, а особено засегнати ще бъдат безработните.

Ако се вземе под внимание фактът, че нормалният темп на растеж на глобалната икономика е около 2 на сто, то това означава, че рецесията ще причини загуба на производство за около 2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 11.09.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още