IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола продължава да се катери нагоре

Котировките отново минаха над 72 долара, отбелязвайки ръст в четири поредни дни

09:23 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола продължава да се катери нагоре

Цената на петрола продължи да се катери плавно нагоре и през изминалото денонощие. Така суровината постигна най-дългия си период на възход за последните два месеца и е на път да отбележи седмичен ръст от над 6 на сто.

Повод за поскъпването на петрола дадоха данните за спад на петролните запаси с 5,9 млн. барела в САЩ, което се дължи основно на свиването на вноса с около 5 на сто за последната седмица. Анализаторите очакваха далеч по-малък спад от 2 млн. барела.

Подкрепа на котировките оказа и прогнозата на Международната агенция по енергетика, че потреблението на петрол през настоящата и следващата година ще бъде с около 500 хил. барела на ден по-високо.

Не на последно място петролът получава подкрепа и от отслабването на американския долар, което продължи и днес. Тази сутрин едно евро се разменя за 1,4619 долара.

Вчера в САЩ петролът с доставка през октомври поскъпна с 0,9 на сто, приключвайки сесията при 71,94 долара за барел. Това е най-високото ниво на цената на суровината от 28 август насам. През нощта черното злато повиши цената си с още 0,44 на сто и рано тази сутрин на електронната платформа на борсата в Ню Йорк се търгува за 72,26 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера Брентът с доставка през октомври поскъпна с минималните 3 цента до 69,86 долара за барел. Тази сутрин петролът от този сорт повишава цената си с 0,7 на сто до 70,33 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още