IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай строи гигантски соларен парк

Към момента Китай произвежда 80 на сто от електричеството си от изкопаеми горива

16:37 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай строи гигантски соларен парк

Щатската компания First Solar Inc., която развива дейност в сектора на възобновяемите източници на енергия, ще построи в Китай соларен парк, за който се очаква да бъде най-големият в света, съобщи Bloomberg.

По проект паркът ще бъде около 30 пъти по-голям от съществуващите соларни електростанции, опериращи в Европа. Той ще бъде с капацитет 2000 мегавата и ще бъде построен в пустинята в китайската провинция Вътрешна Монголия. За сравнение един мегават е достатъчен да доставя електроенергия на 800 домакинства в САЩ.

Към момента Китай произвежда 80 на сто от електричеството си от изкопаеми горива, като има за цел поне 15 на сто от електроенергията да се произвежда от възобновяеми източници до 2020 г.

Страната планира да инвестира 2 трлн. юана (293 млрд. долара) в сектора на алтернативните източници на енергия за периода 2006-2020 г.

Проектът на First Solar ще бъде изграден на четири етапа, като първият ще стартира до началото на юни 2010 г., а последният би трябвало да приключи до 2019 г. Подробности за инвестицията в проекта не са дадени.

След завършването си паркът ще покрива площ от 25 кв. мили (близо 65 кв. км).

През юни стана ясно, че група немски компании подготвят инвестиция на стойност 400 млрд. евро в създаването на електрически мощности за добиване на слънчева енергия в Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още