IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет с призив да се спре с краткосрочното мислене на финансовите пазари

Милиардерът се включва в инициатива, призоваваща компаниите да преследват дългосрочни цели, а не да се фокусират в кратки срокове

11:41 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет с призив да се спре с краткосрочното мислене на финансовите пазари

Уорън Бъфет е един от 27-те бизнес, правителствени и академични лидери, които призовават „настойчиво за прекратяване на фокусирането върху унищожаващия стойността краткосрочен поглед“ върху финансовите пазари.

Очаква се утре милиардерът, заедно с останалите инициатори на призива, да подпише становище, което да бъде разпространено до медиите и обществеността, предава CNBC.

В документа ще се акцентира върху това, че „здравото общество се нуждае от здрави и отговорни компании“, работещи за постигането на дългосрочните си цели.

Вместо това обаче „бордове на директори, мениджъри, акционери с различни интереси и регулатори са позволили краткосрочните оценки да надделеят над перспективния дългосрочен растеж и устойчивите финансови цели на корпорациите“, се казва в становището.

Призивът, който ще бъде отправен, приканва мениджърите, шефовете и „особено акционерите“ и институционалните инвеститори да пренасочат фокуса си към дългосрочните цели и да не оказват натиск за „високо ниво на ливъридж и високорискови корпоративни стратегии, разработени за постигането на краткосрочна възвръщаемост“.

Като основен проблем се посочва това, че компаниите се опитват да задоволят очакванията на влиятелните си акционери, фокусирайки се върху краткосрочни метрики, каквито са например тримесечните отчети. Така може да бъдат „нарушени интересите на акционерите, търсещи дългосрочен растеж и стабилни печалби“, се казва в документа.

Балансът в крайна сметка може да бъде постигнат, като по-голямата сила на акционерите би следвало да бъде придружена от по-високата отговорност както на инвеститорите, така и на финансовите посредници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още