IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Пазарни кризи ще се случват и занапред

Според бившия шеф на Фед всички финансови кризи са различни, но за тях има едни и същи причини

09:33 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Пазарни кризи ще се случват и занапред

Светът ще претърпи още финансови кризи, убеден е бившият председател на американския Федерален резерв Алън Грийнспан. „Кризи ще се случват отново, но те ще бъдат различни“, заяви специалистът в предаване на ВВС.

В предаването Грийнспан е заявил, че той е предсказал идването на кризата и че тя е била реакция на дълъг период на икономически просперитет. Въпреки проблемите и остротата на кризата обаче светът ще успее да излезе от тежката ситуация.

„Финансовите кризи са различни, но всички те имат един и същ фундаментален източник. Това е непреодолимата способност на човешките същества да смятат, че когато са изправени пред дълъг период на просперитет, този просперитет неминуемо ще продължава още“, посочва Грийнспан.

Специалистът разясни за пореден път корените на кризата, посочвайки, че ако не е бил проблемът с токсичните ипотеки, то „рано или късно нещо друго е щяло да се появи“.

„Банкерите знаеха, че подценяват силно риска и че в някаква степен трябва да бъде направена корекция“.

Грийнспан предупреди, че Великобритания ще бъде засегната по-силно от кризата, отколкото са САЩ, тъй като нейната икономика е по-глобално насочена, а заради проблемите се стига до колапс на международната търговия.

За да може да се противодейства на възникването на подобна криза, е необходимо правителствата и финансистите да направят така, че финансовите измами да бъдат по-стриктно преследвани. Освен това трябва да бъдат повишени капиталовите изисквания за банките, смята бившият шеф на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още