IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабият долар вдигна цената на петрола над 71 долара

За поскъпването на черното злато допринесе и новината, че Китай планира да увеличи петролните си резерви

09:25 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Слабият долар вдигна цената на петрола над 71 долара

Цената на суровия петрол остана над 71 долара за барел по време на днешната азиатска търговия, след като петролните фючърси поскъпнаха значително в края на вчерашната борсова сесия. Причина за това стана поевтиняването на щатския долар, който отстъпи спрямо останалите основни валути и отбеляза ново дъно спрямо еврото за тази година.

За поскъпването на черното злато допринесе и новината, че китайската държавна петролна компания China National Petroleum Co. възнамерява да натрупа още 169 млн. барела суров петрол като резерв в случай на спешна нужда. Азиатската страна е вторият по големина потребител на енергийни ресурси в света след САЩ.

Петролните фючърси с доставка през септември поскъпват с 0,4% до 71,40 долара за барел в часовете на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса. Американският лек суров петрол приключи сесията във вторник с ръст на цената от 3,08 долара, или 4,5%, до 71,10 долара за барел. Това е най-високото ценово равнище от 19 август.

От началото на тази година петролните фючърси на борсата в Ню Йорк са поскъпнали с 59%. В същото време доларовият индекс, който следи стойността на щатската валута, се понижи до най-ниското си ниво от 26 септември миналата година. Стойността му днес възлиза на 77,17 пункта и се е понижила с над 10% от края на април.

На международната петролна борса в Лондон Брентът поскъпва с 0,4% до 69,99 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Октомврийските петролни фючърси поскъпнаха с 2,89 долара, или 4,3%, за да приключат вчерашната сесия на ниво от 69,42 долара за барел.

Днес във Виена ще се състои срещата на петролните министри на държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Анализаторите очакват, че те ще запазят своите квоти на производство непроменени в размер на 24,85 млн. барела дневно, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още