IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад на потребителските кредити в САЩ

Кредитите са намалели с цели 21,6 млрд. долара през юли при очаквания за -3,5 млрд. долара

22:58 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад на потребителските кредити в САЩ

Юли стана шестият пореден месец, в който се отбелязва спад на отпуснатите потребителски кредити в САЩ, показаха обявени във вторник данни на Федералния резерв, цитирани от Wall Street Journal.

Понижението възлиза на 10,4% на годишна база до 2,472 трлн. долара. Спадът от 21,6 млрд. долара е рекорден в изготвяната статистика на Фед.

Очакванията на анализаторите бяха за свиване от 3,5 млрд. долара. През юни намалението на потребителските кредити е с 15,5 млрд. долара, ревизиран от по-рано обявените 10,3 млрд. долара. Последният път, в който този тип банкови заеми са намалявали в шест поредни месеца, е от втората половина на 1991 г.

От данните на Фед не става ясно дали понижението е резултат от водена политика от банките към потребителите или от желанието на самите потребители да намалят съществуващите си дългове.

Потребителските кредити са важен индикатор за нагласата за харчене на пари от американците. Потребителските разходи формират 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ.

От обявената статистика става ясно, че револвиращите кредити, които включват употребата на кредитни карти, са намалели през юли с 8,1% (6,1 млрд. долара) до 905,6 млрд. долара. Нереволвиращите кредити, сред които заеми за покупка на автомобили, са паднали с 11,7% (цели 15,4 млрд. долара) до 1,566 трлн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още