IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото и интересът към корпоративни сливания повишиха европейските борси

Ръстът на Стария континент е за четвърта поредна търговска сесия

19:21 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златото и интересът към корпоративни сливания повишиха европейските борси

Четвърти пореден ръст отбелязаха във вторник по-голямата част от акциите, търгувани на борсите в Европа.

Повишението водеха книжата на минните гиганти, радващи се на скока в цената на златото, като подем на пазара дадоха и новините за раздвижване на интереса към големи корпоративни придобивания (обединението на T-Mobile и Orange на Острова и опитът на Kraft да погълне Cadbury).

По-рано днес цената на златото отбеляза силен растеж и превиши границата от хиляда долара за тройунция, което се случва за първи път от февруари насам.

Сесията приключи с покачване от 0,29 на сто за паневропейския индекс Dow Jones Stoxx 600, който достигна ниво от 237,89 пункта.

На регионално ниво британският FTSE 100 се повиши с 0,29 на сто до 4947 пункта, след като по-рано през деня беше достигнал и 4971,99 пункта, или 11-месечен максимум. Немският DAX напредна с 0,33 на сто до 5482 пункта, а френският CAC 40 отбеляза растеж от 0,22 на сто до 3661 пункта.

Сред най-добре представилите се по време на търговията се наредиха акциите на най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton, повишили се в Лондон с 2,62%. Ръст от 3,55% отбелязаха и книжата на конкурентната Rio Tinto.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още