IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси започнаха сесията с повишения

Добивните и енергийните компании набират инерция благодарение на подновения икономически оптимизъм

17:31 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси започнаха сесията с повишения

Първата за тази седмица борсова сесия в САЩ започна с повишения за основните индекси, след като пазарите на ценни книжа останаха затворени в понеделник поради честването на Деня на труда и приключиха миналата седмица на отрицателна територия.

Инвеститорите приеха с оптимизъм новината за обединението на два от най-големите мобилни оператори във Великобритания – T-Mobile и Orange. Съживяването на интереса на компаниите към придобиванията и сливанията се тълкува като положителен знак за икономиката.

В началото на тази седмица друга компания, но от сектора на хранителната промишленост, направи опит да погълне свой конкурент. Американският производител на захарни изделия Kraft предложи 10,2 млрд. лири на британския си конкурент Cadbury, който обаче отхвърли офертата.

Книжата на Kraft поевтиняват с 5,2% до 26,64 долара за акция на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията, която участва в индекса Dow Jones IA, се е понижила с по-малко от процент до 39,2 млрд. долара.

Индексът на 30-те най-големи борсови дружества Dow Jones IA се повишава с 0,5% до 9486,5 пункта в първия час на търговията. По-широкият S&P 500 напредва с 0,7% до 1023,5 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се увеличава с 0,5% до 2029,1 пункта.

Акциите на компаниите от почти всички сектори поскъпват в началото на сесията, с изключение на тези от здравния сектор. Най-силно увеличават своята пазарна капитализация добивните и енергийните компании, подкрепени от поскъпването на петрола и металите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още