IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия стана лидер в света по износ на петрол, изпревари Саудитска Арабия

През второто тримесечие и към момента износът на петрол на Русия достига 7,4 млн. барела за денонощие

16:49 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия стана лидер в света по износ на петрол, изпревари Саудитска Арабия

Русия излезе на първо място в света по износ на петрол и петролни продукти, изпреварвайки Саудитска Арабия, съобщи вестник „Комерсант“, позовавайки се данни на Международната агенция за енергия (МАЕ) за първото и второто тримесечие на годината. 

Русия не е заемала лидерска позиция по износ на нефт от разпадането на СССР, докато Саудитска Арабия е традиционният лидер по този показател.

През второто тримесечие и към момента износът на петрол на Русия достига 7,4 млн. барела за денонощие, докато износът на Саудитска Арабия за второто тримесечие е паднал до 7 млн. барела в денонощие от 7,39 млн. барела през първото тримесечие.

За първите три месеца на годината износът на Русия е бил 7,25 млн. барела за денонощие. В същото време анализатори напомнят, че обемът на износа на Саудитска Арабия зависи от определените от ОПЕК квоти за добив, докато такива в Русия няма.

Повишеният обем на износа на петрол на Русия се свързва с повишения добив, който за 2009 г. се предвижда да бъде около 490 млн. т, или ръст от 0,4% спрямо 2008 г. През миналата година добивът на петрол в Русия беше 488,1 млн. т, което беше намаление от 0,7% спрямо предходната 2007 г.

По мнението на министъра на петролната промишленост на Саудитска Арабия, в момента световният петролен пазар се намира „в добра форма, няма дефицит, а цените устройват и потребителите, и производителите“. Министърът на петрола на Кувейт прогнозира от своя страна, че до края на годината ще има колебания на цените на петрола в рамките на 60-80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още