IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малдивите готвят "зелен" данък за всички туристи – по 3 долара на ден

При средно 700 хил. туристи на година, които прекарват средно по три дни на островите, това прави около 6,3 млн. долара годишно

12:48 | 08.09.09 г.
Малдивите готвят "зелен" данък за всички туристи – по 3 долара на ден

Малдивските острови планират да въведат нов екологичен данък за всички туристи, които отсядат в курортите им. Известни най-вече с луксозните си хотели и атолите с бели пясъци, Малдивите открай време се борят срещу климатичните промени заради прогнозите, че повишаващото се морско равнище ще погълне по-голямата част от островите до 2100 г. Миналата година правителството дори обяви, че ще започне да отделя средства за покупката на нова земя за страната, в случай че заради глобалното затопляне островната държава изчезне под водите на Индийския океан.

Над една четвърт от местната икономика, която е на обща стойност 850 млн. долара, се формира от туристите, но досега нямаше подобни екологични данъци.

Президентът Мохамед Нашид, който през март представи планове за превръщане на Малдивите в първата държава с нулеви въглеродни емисии в света в рамките на десетилетие, обяви, че скоро ще бъде въведен екологичен данък за всички туристи.

„Въвеждаме зелен данък, вече се работи по него. Въпрос на парламентарно одобрение е, каквото се надявам да получи – става въпрос за 3 долара на ден за всеки турист“, обяснява Нашид пред журналисти в столицата на архипелага Мале, цитиран от Ройтерс.

При средно 700 хил. туристи на година, които прекарват средно по три дни на островите, това прави около 6,3 млн. долара годишно.

През март Нашид стартира инициатива на стойност 1,1 млрд. долара, която има за цел островите да преминат изцяло на енергия от възобновяеми източници и да купуват и обезопасяват въглеродни кредити от ЕС, за да компенсират емисиите от туристите, които летят до островите.

Правителството признава нуждата от външни инвестиции за финансирането на тези планове и за пътуването на Нашид до преговорите за климатичните промени на ООН в Копенхаген през декември.

Миналия месец от президентската служба казаха, че той няма да присъства на преговорите заради криза в бюджета, която принуди страната да потърси заем от 60 млн. долара от Международния валутен фонд.

Нашид е заявил, че все още няма планове да присъства на разговорите, „освен ако някой много щедър не ни помогне. Надявам се някой да го направи“.

По думите му Малдивите имат малко влияние, но голям залог за изхода от разговорите в Копенхаген, които имат за цел да създадат наследник на протокола от Киото.

„Няма смисъл Малдивите да влизат в споразумението. Това е малка страна. Става въпрос за Индия, Китай, Бразилия, САЩ, които трябва да участват. Никой няма да спечели, ако не бъде постигнато споразумение“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още