IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото проби нивото от 1 000 долара

Ценният метал прави това за пръв път от февруари досега, получавайки подкрепа от призива на ООН за нова световна валута

09:39 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златото проби нивото от 1 000 долара

Цената на златото прекрачи границата от 1 000 долара за тройунция рано тази сутрин. Това се случва за пръв път от месец февруари досега и се дължи на отстъплението на американския долар през последните часове.

Зелените пари отстъпват рязко, като само между 8:00 до 9:30 часа българско време понижиха стойността си спрямо еврото от 1,4335 до 1,4380 EUR/USD. За същия период златото напредна от 997,06 до 1 003 долара за тройунция.

Натиск върху курса на долара оказа разпространението на доклад на ООН, в който организацията за пръв път се изказа в подкрепа на търсенето на нова резервна валута. За целта страните от ООН трябва да постигнат съгласие за създаването на световна резервна банка, която да пусне в обращение валутата и да контролира националните обменни нива в страните от организацията, смятат от Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Негативно за зелените пари се оказва и това, че вчера в САЩ бе почивен ден и не се състоя търговска сесия. В отсъствието на всякакви съществени новини доларът и златото успяха да останат стабилни, но до тази сутрин, когато регистрираха резки движения.

Към момента най-активна е търговията с фючърси за доставка на злато през декември. Контрактите достигнаха до 1 004,80 долара за тройунция по време на електронната търговия на платформата Globex, предава Market Watch. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още