IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна забранява кредитите в чужда валута

Със забраната Националната банка на Украйна цели да спре девалвацията на гривната

17:00 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна забранява кредитите в чужда валута

Националната банка на Украйна е взела решение за пълна забрана за кредитиране в чужда валута от страна на търговските банки в страната както на гражданите, така и на фирмите, пише украинското издание на „Комерсант“ по информация от банкери. 

Решението още не е обявено официално, нито е уточнена датата, от която ще влезе в сила. Според предварителната информация това ще стане „скоро“, като вероятно ще има „преходен период“, през който ще бъдат възможни някои форми на кредитиране в чужда валута.

Със забраната за кредитиране в чужда валута Националната банка на Украйна цели да спре девалвацията на националната парична единица гривна, която от началото на кризата е девалвирала с около 60%. Още от края на миналата година Националната банка се стреми да направи неизгодни кредитите в чужда валута за граждани, приемайки мерки за оскъпяването им. От юни фирмите могат да получават кредити в чужда валута, само ако имат приходи в чужда валута.

Като цяло банките не са против забраната на кредитиране в чужда валута, но прогнозират, че за тях ще станат неизгодни влоговете в чужда валута, които към момента те активно привличат. През август има дори лек спад на депозитите в гривни спрямо предходния месец, като в същото време се отчита ръст от няколко процента на депозитите в чужда валута както на граждани, така и на фирми, които са достигнали общо 13,32 млрд. долара.


За да спрат притока на депозити в чужда валута, банките ще бъдат принудени значително да намалят лихвите по тях. Според банкери новите правила ще доведат до преместване на сметки в други страни като Швейцария или Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още