IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерите от Г-20 сблъскаха позиции за излизането от кризата

Водещите държави са разделени във вижданията си как да се излезе от настоящата и как да се предотврати бъдеща криза

10:21 | 05.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерите от Г-20 сблъскаха позиции за излизането от кризата

Финансовите министри на страните от Г-20 изразиха противоположни позиции относно това как да бъде преодоляна финансовата криза и как да се попречи на възникването на нова такава. Министрите са на среща в Лондон, на която се обсъжда актуалната икономическа ситуация и начините за предотвратяване на бъдещи кризи.

Всички участници в срещата са се съгласили, че към настоящия момент е необходимо насърчителните планове да останат в сила, но източници на Ройтерс посочват разногласия между водещите държави.

Такова имало например между Германия и САЩ, тъй като американците предлагат банките да бъдат принудени да задържат повече капитал, за да имат по-силни позиции. Германия не е съгласна с това, тъй като така щяло да се стигне до забавяне на икономическото възстановяване.

Водещи европейски икономики като Германия и Франция са се обявили за далеч по-стриктна регулация за ограничаване на възнагражденията и бонусите на банкерите. На това пък се противопоставят САЩ и Великобритания, тъй като така щяло да се стигне до спад на иновациите и развитието на банковата индустрия.

Германия и Франция са изразили и сходна позиция по предложението на САЩ за увеличение на капиталовите изисквания.

Като цяло министрите от Г-20 са се обявили за бърза реформа на глобалната финансова система, като дори са се появили предложения някои решения да могат да се вземат от Международния валутен фонд и Световната банка.

Въпреки това между страните, които заедно генерират около 80% от световния брутен вътрешен продукт, остават редица разногласия. Какъв ще бъде резултатът от днешната среща ще стане ясно по-късно, когато ще бъде разпространено официалното комюнике на Г-20.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 05.09.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още