IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише: Не е време за изтегляне на парите от пазара

Президентът на ЕЦБ е сигурен, че банката може да изтегли излетите на пазара средства, но на този етап е още рано

15:04 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Не е време за изтегляне на парите от пазара

Европейската централна банка може да прибегне до увеличение на лихвения процент в еврозоната, преди да е изтеглила напълно допълнителната ликвидност, която осигури на финансовите институции. Това ще се случи тогава, когато ЕЦБ смени курса и започне да преследва стратегия на затягане на паричното предлагане.

Такова е мнението на президента на институцията Жан-Клод Трише, който днес заяви, че ЕЦБ е готова да изтегли парите, предоставени на финансовите институции като допълнителна ликвидност за подкрепа на икономиката. Моментът за това обаче още не е настъпил, смята специалистът, цитиран от CNBC.

“Сега не е времето за смяна на курса. Бих искал обаче да изясня, че ЕЦБ има стратегия за това и ние сме готови да я вкараме в действие, когато настъпи подходящият момент“, обяви Трише на конференция днес.

Трише заяви още, че основните точки на стратегията на ЕЦБ за смяна на политиката са свързани с монетарната политика, което означава, че всички нестандартни мерки, които могат да доведат до инфлационен натиск, ще бъдат премахнати веднага щом трябва.

Онези мерки, които не заплашват с генериране на инфлацията пък щели да останат в сила, докато е нужно на пазара.

„Рамката позволява краткосрочните лихви да бъдат променени, докато все още са в сила някои нестандартни мерки и ако се налага продължаване на подкрепата за кредитирането“, обясни Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 04.09.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още