IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмицата след изборите донесе над 3% загуба на борсата в Токио

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific записа третата си седмична загуба за последните пет седмици

13:17 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Седмицата след изборите донесе над 3% загуба на борсата в Токио

Първата седмица след провелите се в Япония парламентарни избори през миналия уикенд донесе на основните борсови индекси седмична загуба от над 3%. Демократическата партия на Япония спечели убедително мнозинство в парламента, след като страната бе управлявана от Либералнодемократическата партия през последните 54 години.

Индексът на сините чипове Nikkei 225 приключи днешната сесия със загуба от 0,3% до 10187,1 пункта, а по-широкият Topix намаля с 0,8% до 935,7 пункта. Изминалата седмица донесе на двата японски индекса загуба от съответно 3,3% и 3,5%. Днес стана ясно, че японските компании са ограничили своите инвестиционни разходи за девето поред тримесечие.

Движенията на индексите в останалите страни от азиатския и тихоокеанския регион бяха колебливи и разнопосочни. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи борсите в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с повишение от 0,1% до 112,6 пункта, но е изгубил 1,1% от стойността си спрямо миналия петък.

Това е третата седмична загуба за MSCI Asia Pacific за последните пет седмици. В сравнение с петгодишното си дъно от 9 март борсовият измерите се е повишил с 60%, а пазарната оценка на включените в него компании е средно 23 пъти по-голяма от очакваната им печалба, по данни на Bloomberg.

Изминалата седмица донесе загуби и на борсите в тихоокеанския регион. Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 1,2% на седмична база, но добави 0,1% до 4435,5 пункта в края на днешната сесия. През тази седмица стана ясно, че икономиката на Австралия е ускорила темпа на своя ръст до 0,6% през второто тримесечие.

В Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 отстъпи с 0,4% за последните пет сесии, въпреки че днес успя да повиши стойността си с 0,2% до 3098,3 пункта. Още по-силен седмичен спад в размер на 2,1% отчете индонезийският индекс Jakarta Composite, следван от филипинският PSEi, който е изгубил 1,8% на седмична база.

В Китай Shanghai Composite приключи седмицата на същото ниво, на което я започна, а в Хонконг основният борсов индекс Hang Seng отчете седмичен ръст от 1,2%. Това е първото повишение на седмична база за Hang Seng за последните три седмици. До края на сесията Shanghai Composite добави 0,6% до 2861,6 пункта, а Hang Seng се повиши с 2,8% до 20318,6 пункта.

Причина за днешните повишения на котировките в Китай и Хонконг станаха уверенията от страна на правителството, че банковият сектор няма да ограничи кредитирането в близко бъдеще и заемният ресурс ще остане достъпен. Опасенията за неговото ограничаване и за възстановяването на китайската икономика понижиха Shanghai Composite с 22% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още