IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стиглиц с нова мрачна прогноза за американската икономика

Според Нобеловия лауреат перспективите за бързо възстановяване на икономиката са много слаби

12:50 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц с нова мрачна прогноза за американската икономика

Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц отново даде мрачна прогноза за перспективите пред американската икономика. Той е на мнение, че възстановяването ще се забави, тъй като не се наблюдава стабилизиране на потребителските разходи, които са основен двигател на икономическия растеж.

„Перспективите за бързо възстановяване са много, много слаби“, обяви Стиглиц, цитиран от CNBC.

Някои от последните икономически данни за САЩ са излезли неочаквано добри, особено тези за пазара на труда, жилищния сектор и услугите. Въпреки това обаче според Стиглиц американската икономика е изправена пред вероятност за слаб икономически растеж в дългосрочен план.

Американската икономика е възможно и да попадне в рецесия от W-образен тип, където възстановяването се оказва нестабилно. Подобно мнение преди няколко дни обяви и друг водещ американски икономист – Нуриел Рубини.

“Невъзможно е да се предскаже дали ще има продължителен застой или W-образно движение. За момента съществува значителна вероятност да видим именно W-образния модел“, смята Стиглиц. „Това обаче не означава, че вторият спад ще бъде толкова неблагоприятен, колкото първия“, успокоява той.

„Възможността за спад в заплатите не може да бъде изключена. Това, което прави ситуацията по-сложна, е дефлационният натиск върху цените“, коментира Стиглиц перспективите пред пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още