IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

HSBC: Секторът на луксозните стоки в Европа е високорисков

Анализаторите на банката смятат, че кризата крие редица опасности за бизнеса на лукса

11:38 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
HSBC: Секторът на луксозните стоки в Европа е високорисков

Анализаторите на британската банка HSBC публикуваха прогноза, в която предупреждават, че компаниите, произвеждащи луксозни стоки, са изправени пред големи рискове.

Причината производителите на стоки за богатите да са подложени на толкова опасности се крие в това, че не е ясно в каква посока ще се развие кризата. Очакванията са при ново нейно изостряне да пострада потреблението именно на най-богатите, които традиционно купуват луксозни стоки.

В резултат на анализа HSBC понижи перспективите пред някои от производителите на луксозни стоки като Richemont, Swatch и Bulgari. Това моментално се отрази на търговията с акциите на Richemont, които поевтиняват с 2,3 на сто. Книжата на Swatch губят 0,5 на сто, а пък тези на Bulgari поскъпват с 1 на сто.

От HSBC все пак смятат, че някои от производителите на подобни продукти могат да подобрят резултатите си, като сред тях попадат производителите на спортни стоки и напитки. Такива са например Puma и Pernod Ricard, чиито акции днес регистрират съответно ръст от 4,7 на сто и спад от 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още