IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцкият премиер иска нов мандат, за да се бори с кризата

Управляващата партия пое риска да насрочи предсрочни парламентарни избори през октомври

10:36 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцкият премиер иска нов мандат, за да се бори с кризата

Политическите анализатори в Атина не бяха изненадани, когато гръцкият премиер Костас Караманлис обяви в четвъртък, че ще насрочи предсрочни парламентарни избори в страната. Те ще се състоят на 4 октомври, т.е. в средата на четиригодишния мандат на сегашното правителство.

Инвеститорите на фондовата борса в Атина обаче приеха новината с негативизъм, защото решението може да затрудни икономическото възстановяване на страната. Основният борсов индекс ASE потъна с 2,6% и се превърна в един от най-губещите борсови измерители по целия свят вчера.

Опозицията от Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), начело с Георгиос Папандреу, води с шест пункта в социологическите проучвания. Това означава, че вместо да получи нов мандат, за да се бори с кризата, Демократическата партия на Костас Караманлис може да попадне в опозиция.

Нейното управление бе отчасти затруднено от крехкото мнозинство в парламента – консервативната партия има само две места повече от опозицията. Освен това поредицата от корупционни скандали, които включват близки съветници на премиера, подкопаха допълнително неговата репутация.

Костас Караманлис аргументира своето решение именно с влошената популярност на управляващата партия и с политическия шантаж, на който той е станал жертва. Според него предсрочните избори ще му позволят да направи необходимите политически реформи и да изведе страната от кризата.

Рецесията не подмина и гръцката икономика – приходите от чуждестранни туристи се очаква да намалеят с 15-20% през тази година, а икономиката да се свие. Германците са предпочели да не ходят на почивка през това лято, а британците са избрали Турция и Хърватска, където е по-евтино.

Освен това бюджетният дефицит на Гърция може да стигне 6-7% от БВП през тази година. Външният дълг на страната се повиши до 103% от БВП. Поради това решението за провеждането на предсрочни избори се разглежда като политическо самоубийство от страната на управляващата партия.

Размириците в Гърция през последната година доведоха до появата на много екстремистки лявоориентирани групи. През тази седмица кола бомба избухна пред фондовата борса в Атина. Освен това горските пожари през последните седмици нанесоха тежки поражения на страната, пише The Economist.

Въпреки недоволството от управляващата партия, ПАСОК може и да не спечели убедително мнозинство в новия парламент. Младите гласоподаватели в Гърция може да предпочетат да подкрепят Зелената партия, която спечели място в Европейския парламент през юни, или лявата партия Syriza.

При всички положения партията, която ще поеме управлението на страната, ще има трудна задача и може да не оцелее дълго на власт. През март следващата година парламентът в Гърция трябва да гласува за президент и ако няма стабилно мнозинство тогава, ще трябва да се проведат нови избори.

Това означава, че Гърция може да се окаже в труден период на икономическа и политическа нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още