IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират утрояване на активите на фондовете в Китай за пет години

Анализатори очакват индустрията да разполага с активи за над 1 трлн. долара до 2014 година

10:33 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират утрояване на активите на фондовете в Китай за пет години

Активите на фондовете за инвестиции в Китай може да утроят размера си през следващите пет години. Повод за такива очаквания дава пускането на нови продукти на пазара и разнообразяване на услугите на фондовете, което привлича парите на инвеститорите и те вече не се насочват към банките.

Очакванията са индустрията, която към момента има активи за 2,3 трлн. юана (337 млрд. долара), да разполага с активи за 6,9 трлн. юана до 2014 година, съобщава China Daily, позовавайки се на пазарни анализатори от Китай.

Инвестиционните фондове присъстват в Китай от 18 години. Сега обаче те започват да разнообразяват услугите и продуктите си в резултат на реформите, предизвикани от правителството. Те водят до повишена атрактивност на финансовите продукти и намаляване на интереса към депозитите.

Като следствие от реформите вече се подготвя пускането за търговия на глобални борсово търгувани фондове (ETF), чуждестранни продукти, базирани на индекси и възможност за участие в инвестиционни схеми за участие на пазара на недвижими имоти (REIT).

По-големият размер на местните фондове би позволил намаляване на волатилността на борсовата търговия в Китай и би помогнал на много компании в осигуряването на капитали. В момента дружествата разчитат основно на банковите кредити при набирането на необходимите им средства.

Продуктовата иновация, която ще последва от разрастването на фондовете, пък е жизнено необходима за преследването на амбицията на правителството да превърне Шанхай в международен финансов център до 2020 година, добавя вестникът.

Очаква се няколко глобални борсово търгувани фонда да бъдат листнати за търговия на борсата в Шанхай. Според актуалните прогнози обаче това ще се случи едва през втората половина на 2011 г. или дори в началото на 2012 г. Според мнозина те ще бъдат листнати от финансови институции със сериозен опит в тази дейност като Deutsche Bank, Blackrock, Invesco и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още