IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ облекчи ембаргото срещу Куба

Новите правила може да положат основите за бъдещи търговски връзки между САЩ и Куба в банковия сектор и телекомуникациите

10:09 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ облекчи ембаргото срещу Куба

Американците, които имат роднини в Куба, ще могат да им изпращат неограничена сума пари и да ги посещават за толкова дълго и толкова често, колкото искат, съгласно новите правила, които „пропукаха“ близо 50-годишното търговско ембарго, предаде Ройтерс.

Правилата на щатското финансово министерство, които влизат в сила незабавно, разширяват обхвата на обявените от президента Барак Обама през април облекчения за ембаргото срещу Куба.

Досега на американците от кубински произход беше разрешено да пътуват до Куба само веднъж годишно. Също така те можеха да изпращат на роднините си само до 1200 долара на човек в брой.

Някои ограничения обаче остават – американците, които посещават Куба, ще могат да харчат до 179 долара на ден. Все пак сумата е по-голяма от разрешените преди 50 долара.

Отделно търговското министерство на САЩ е внесло някои промени в своите правила, разрешавайки изпращането на подаръци на по-висока стойност и други.

Облекчаването на правилата за американците от кубински произход обаче не се отнася до пътуванията на американски граждани до Куба и строгите ограничения за културен и научен обмен.

Новите правила може да положат основите за бъдещи търговски връзки между САЩ и Куба в банковия сектор и телекомуникациите. Облекчаването на правилата за изпращане на пари на острова позволява на щатските банки да създадат споразумения за валутна търговия с кубински институции, за да се осъществяват трансферите. Липсата на такива споразумения се смята за пречка пред растежа на селскостопанската търговия с Куба, която беше разрешена преди близо десет години.

Новите правила на финансовото министерство позволяват на щатски телекомуникационни компании да изграждат връзки чрез оптични кабели и сателит и да сключват споразумения за роуминг услуги с Куба и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още