IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атинската борса записа силен спад

Индексите на Стария континент приключиха днешната сесия с минимални изменения

21:57 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Атинската борса записа силен спад

Борсовите индекси на Стария континент приключиха днешната сесия почти без промяна, въпреки че Европейската централна банка подобри значително своите прогнози за икономиката на еврозоната през тази и следващата година.

Икономистите на централната банка очакват брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, да се свие с 3,9% през 2009 г. и да нарасне с 0,2% през следващата. Лихвата в еврозоната ще остане на ниво от 1% поне още месец.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 добави 0,1% и приключи сесията на ниво от 230,68 пункта. Борсовият измерител заличи понижението си от ранните часове на търговията, след като завърши предишните три сесии със загуба.

В сравнение с многогодишното си дъно от 9 март Dow Jones Stoxx 600 е увеличил стойността си с 46%. От началото на тази седмица индексът, който следи пазарите на ценни книжа в 18 европейски страни, се е понижил с близо 3 на сто.

Националните индекси за повишиха в 11 от 18-те европейски фондови борси, по данни на Bloomberg. Най-губещ днес бе пазарът на ценни книжа в Гърция, където основният атински индекс ASE потъна с 2,6% до 2414,2 пункта.

Причина за това стана изказването на премиерът Костас Караманлис, който насрочи предсрочни парламентарни избори. Това разтревожи инвеститорите, защото може да забави икономическото възстановяване на страната.

На фондовата борса във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,4% до 4796,8 пункта, въпреки данните, които показаха, че секторът на услугите в страната е продължил да се разраства с бързи темпове през август.

Индексът на сините чипове в Германия DAX отстъпи с 0,4% до 5301,4 пункта, а във Франция CAC 40 отстъпи с 0,6% до 3553,5 пункта. Продажбите на дребно в еврозоната неочаквано се понижиха с 0,2% на месечна база през юли.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още