IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ подобри значително прогнозите си за икономиката в еврозоната

Новите очаквания са догодина БВП да се повиши с 0,2 на сто вместо прогнозираното по-рано свиване с 0,3%

16:52 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ подобри значително прогнозите си за икономиката в еврозоната

Икономистите на Европейската централна банка публикуваха нови прогнози за развитието на ситуацията в еврозоната. Новите очаквания са догодина да бъде отбелязан икономически ръст от 0,2 на сто, което е доста по-добре спрямо предишните прогнози за свиване на брутния вътрешен продукт с 0,3 на сто.

За тази година анализаторите на банката очакват икономически спад от 3,9 на сто. Инфлацията пък се прогнозира да възлезе на 0,4 на сто, което е далеч под считаното за таван от ЕЦБ ниво от 2 на сто.

Прогнозата за инфлацията сочи ниво от 1,2 на сто за 2010 г., което прави малко вероятно агресивно увеличение на лихвения процент, коментира Market Watch.

Днес Европейската централна банка взе решение да запази лихвения процент без промяна при 1 на сто, което не изненада пазарните участници. На последвалата след заседанието на банката конференция нейният президент Жан-Клод Трише посочи, че все още е рано за промяна на курса и затягане на монетарната политика.

Според Трише в момента икономиката на еврозоната се намира в период на стабилизация. Той подчерта, че в случай на необходимост ЕЦБ може да предприеме адекватните за подпомагане на растежа действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още