IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гайтнър вижда признаци на ръст в САЩ

Американският финансов министър заяви, че е прекалено рано да се прилагат стратегии за изход от либералната парична и фискална политика

11:30 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гайтнър вижда признаци на ръст в САЩ

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че в Щатите, както и в някои други страни по света, се забелязват първите признаци за икономически растеж. Правителствата и централните банки са изминали дълъг път, за да постигнат това, но все още им предстоят много трудности.

Според него мерките за борба с кризата на държавите от групата на Г-20 са били изключително успешни и ще сложат край на глобалната рецесия. На този етап обаче е рано да се говори за затягане на паричната и фискална политика, но е добре да се обсъдят начините, по които това може да се постигне.

Тимъти Гайтнър изказа това мнение преди да отпътува за Лондон, където на 4 и 5 септември ще се проведе срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от групата на Г-20. Те ще обсъдят капиталовите изисквания за банките, както и евентуалното прилагане на координирани мерки за затягане на паричната и фискалната политика.

Международното сътрудничество е необходимо, за да бъдат новите стандарти за финансовата система ефективни, заяви още Гайтнър, цитиран от Bloomberg. Според него развиващите се икономики имат доста консервативна система за банков надзор и поради това ще имат по-голяма роля, отколкото в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още