IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще запише 50 млрд. долара от първите в историята облигации на МВФ

Пекин ще се възползва от „сигурния инвестиционен инструмент“, съобщават от фонда

09:23 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще запише 50 млрд. долара от първите в историята облигации на МВФ

Китайското правителство се е съгласило да запише облигации на стойност до 50 млрд. долара от първата в историята емисия, която ще бъде пусната от Международния валутен фонд, съобщават от организацията.

МВФ разпространи съобщение, че с Китай е постигнато споразумение, съгласно което на азиатската държава се предлага „сигурен инвестиционен инструмент“.

Емисията от облигации е първата, която фондът ще пусне. Този безпрецедентен ход се дължи на усилията на МВФ да набере достатъчно средства, за да може адекватно да се противодейства на икономическата криза, предава Market Watch.

Сред останалите държави, които са дали съгласие да закупят облигации на МВФ, са Индия и Русия.

Очаква се облигациите да бъдат деноминирани в специални права на тираж (СПТ), които представляват кошница от валутите на страните членки на МВФ. Тази парична единица се използва за счетоводни цели и делът на всяка от държавите се определя именно в нея.

Към момента едно СПТ се равнява на около 1,56 долара.

В настоящия момент Бъгария притежава 474 586 534 СПТ, които се равняват на около 517 млн. евро. Те бяха преведени на страната ни и включени в баланса на БНБ миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още