IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Във Фед стават все по-уверени, че рецесията свършва

Какво възстановяване може да се очаква обаче все още не е ясно, показва последния доклад на институцията

21:48 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Във Фед стават все по-уверени, че рецесията свършва

Представителите на Федералния резерв на САЩ са все по-уверени, че рецесията на американската икономика върви към своя край. Те обаче все още не се наемат да прогнозират как ще протече възстановяването и каква ще бъде неговата скорост.

Това става ясно от доклада от последната среща на шефовете на американската централна банка, който бе публикуван днес.

Основният неясен въпрос е това дали потребителските разходи ще започнат да се възстановяват и дали домакинствата ще продължат да се придържат към новото си поведение, при което по-голямата част от дохода се спестява.

Настоящият модел на поведение предполага, че възстановяването ще бъде нестабилно и на първо време ще бъде водено от нарастване на бизнес запасите. Едва през 2010 година може да се очаква по-стабилен растеж, става ясно от доклада.

„Представителите на Фед очайват възстановяването да набере сила през 2010 година, но изразиха различни гледни точки и значителна несигурност относно вероятната сила на възходящото движение”, се казва още в доклада.

По време на срещата ръководителите на американската централна банка решиха да не променят лихвения процент в страната и да запазят либералната си монетарна политика. Така основната лихва остава в коридора 0-0,25% поне до октомври.

Сред решенията от срещата е да бъде забавен темпа на покупки на правителствени облигации до октомври. Причината за това е опитът на централната банка да направи промяна в политиката си и да спре с масираното предлагане на пари на финансовите институции.

От документите от проведената среща става ясно, че тя е преминала гладко и без съществени спорове. По отношение на инфлацията става ясно, че шефовете на Фед все още не са притеснени и смятат, че тя не е заплаха за икономиката на този етап.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още