IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия се оттеглиха на отрицателна територия

Добивният и енергийният сектор допринесоха най-много за силното понижение на MSCI Asia Pacific

12:07 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Азия се оттеглиха на отрицателна територия

Повечето основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната сесия с остри понижения, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific заличи вчерашния си ръст и отчете най-силния си еднодневен спад за последните две седмици.

Инвеститорите пренебрегнаха новината, че икономиката на Австралия е ускорила темпа на своя ръст до 0,6% през второто тримесечие спрямо предходното, когато се увеличи с 0,4% на тримесечна база. Въпреки това австралийският индекс S&P/ASX 200 потъна с 1,7% до 4438,2 пункта.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 1,5% до 112,29 пункта. Това е най-голямото негативно процентно изменение на борсовия измерител от 17 август досега, предаде Bloomberg.

Акциите от добивния и енергийния сектор се превърнаха в най-губещите по време на днешната сесия и допринесоха за 19% от понижението на MSCI Asia Pacific. Причина за това стана поевтиняването на петрола и подновените опасения за състоянието на световната икономика.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 2,4% до 10 280,5 пункта, а в Хонконг основният индекс Hang Seng губи 1,6% до 19 562 пункта. Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,6% до 1613 пункта въпреки новината, че Fitch е повишила перспективата за кредитния рейтинг на страната до стабилен.

Сред малкото пазари, които приключиха сесията на положителна територия, се нареди борсата в Шанхай, където индексът Shanghai Composite се повиши с 1,2% до 2715 пункта. Причина за това стана изявлението на премиера, че правителството ще запази либералната си фискална политика.

Неговото изказване подкрепи компаниите от финансовия сектор. Според правителството икономиката на страната все още се намира в критична фаза от своето възстановяване и поради това властите трябва да се придържат към своята проактивна фискална и парична политика.

Известният икономист Нуриел Рубини заяви, че китайската икономика не е в състояние да изведе света от кризата поради голямата разлика във възможностите за потребление на Китай и тези на САЩ. Той предупреждава и за надуването на балон на пазара на имоти и ценни книжа в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още