IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадовете на фондовите пазари заразиха и цената на петрола*

Цената на черното злато се понижи с близо 3 на сто вчера, днес котировките се стабилизират

08:35 | 02.09.09 г.
Спадовете на фондовите пазари заразиха и цената на петрола*

Въпреки сигналите за подобряване на икономиката на САЩ, цената на петрола се "подхлъзна", след като беше "бутната" от негативния сентимент на фондовите пазари по света.

Цената на лекия суров петрол се понижи с 2,7% до 68,05 долара за барел на борсата в Ню Йорк вчера. През нощта суровината възстанови част от загубеното, поскъпвайки с 0,7 на сто до 68,53 долара за барел.

Вчера жилищният и производственият сектор поднесоха поредната порция положителни данни за американската икономика, които загатват, че САЩ излиза от рецесията. Това е добре за цената на петрола, тъй като американската икономика поглъща най-голямо количество от суровината в световен мащаб.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ се повиши с по-силно от очакваното, прескачайки нивото от 50 пункта, което разделя свиването от нарастването на икономическата активност.

От своя страна индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажба на имот, се повиши с 3,2% на месечна база през юли до 97,6 пункта, което е най-високата стойност на показателя от юни 2007 г.

Петролните анализатори очакват правителствените данни за запасите от черното злато през тази седмица да покажат спад на складовите наличности от петрол. Въпреки това те ще останат на рекордно високите си равнища, което се явява спирачка пред цената на енергийната суровина.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през октомври понижи цената си с 2,8% до 67,73 долара за барел. Тази сутрин суровината поскъпва с 0,55% до 68,10 долара за барел.

*Актуално към 8:35 часа


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още