IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Роснефт пада с 63% заради поевтиняването на петрола

Влошеният резултат до голяма степен се дължи и на загуби от неблагоприятни движения на валутните курсове

17:02 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Роснефт пада с 63% заради поевтиняването на петрола

Руската компания Роснефт отчете спад на печалбата си от 63 на сто за второто тримесечие на годината. Така положителният резултат се свива до 1,61 млрд. долара, след като година по-рано компанията отчете печалба от 4,31 млрд. долара.

Резултатът е по-висок от предварителните очаквания на анализаторите за печалба от 1,49 млрд. долара.

Печалбата на Роснефт се свива в резултат на острия спад в цената на петрола за износ от 51 на сто до средно 58,12 долара за барел през тримесечието. На резултата е навредила и загуба от 391 млн. долара заради обезценката на руската рубла спрямо американския долар.

Положителните новини от отчета са свързани с печалбата преди данъци, лихви, обезценки и амортизации, която нараства с 50 на сто спрямо първото тримесечие, и оперативната печалба, която скача с над 90 на сто, обявяват от Роснефт.

Проблемът на компанията обаче са приходите, които на годишна база бележат спад от 48% до 10,9 млрд. долара.

През първата половина на годината Роснефт е произвеждала по 2,27 млн. барела петрол дневно, което прави общо количество от 56,2 млн. метрични тона, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още