IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовата система на Казахстан се стабилизира

Резултатите за първото полугодие обаче сочат спад на БВП на Казахстан с 4,1%

13:44 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовата система на Казахстан се стабилизира

Финансовата система на Казахстан се е стабилизирала, заяви президентът на страната Нурсултан Назарбаев, цитиран от РИА Новости.

По думите на Назарбаев инвестициите в икономиката за периода януари-юли са нараснали със 7% спрямо същия период на 2008 г., а съвкупните активи на банките са се повишили към 1 август с почти 2% на годишна база, надминавайки 80 млрд. долара. Освен това валутните резерви на Казахстан са се стабилизирали напоследък на равнище 42,5 млрд. долара и се забелязват признаци и за ръст.

Назарбаев същевременно е отбелязал, че, за да има ръст на икономиката, е необходимо да се съкратят бюджетните разходи, а също така да се увеличат средствата в т.нар. Национален фонд. Президентът счита, че обемът на средствата във фонда за следващите 10 години трябва да достигне не по-малко от 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Казахстан вече пренасочи от Националния фонд и от държавния бюджет общо 19 млрд. долара за стабилизация на икономиката си заради икономическата криза, но резултатите за първото полугодие сочат спад на БВП с 4,1%.

Въпреки това, според прогнозата на Министерството на икономиката на Казахстан, БВП на страната за 2009 г. ще отбележи ръст от 1%. Прогнозата на МВФ за тази година е за спад на икономиката на Казахстан с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още