IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на Лукойл: Има оживление на пазара на горива, но не и стабилност

Инвестиционната програма на Лукойл за тази година възлиза на 8 млрд. долара

11:21 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Лукойл: Има оживление на пазара на горива, но не и стабилност

Кризата в петролния и газовия сектор още не е преминала, въпреки че напоследък се забелязва оживление, заявява президентът и съсобственик на руската петролна компания Лукойл Вагит Алекперов в интервю за „Комерсант“. 

По думите му потреблението на горивата на компанията не е започнало още да расте нито в Европа, нито в Русия, като спрямо миналата година потреблението има намаление със 7-12%.

Алекперов посочва, че според него икономическата криза все още е в стадий, когато не може да се говори за приключването й. „Чувства се оживление, но аз нямам стабилност и увереност за това, че кризата е отминала и няма да се повтори“, казва президентът на Лукойл.

Той коментира, компанията се е адаптирала към създалата се в края на миналата година икономическа ситуация, като са съкратени разходите и инвестиционните програми, които не влияят пряко на производствената дейност на Лукойл. Това от своя страна в бъдеще може да окаже влияние на темповете на развитие на петролната компания, но със сигурност приоритетните направления в работата й ще се развиват, и това са усвояване на находища в Каспийския регион, Централна Азия и особено Узбекистан.

Инвестиционната програма на Лукойл за тази година, след направените корекции, възлиза на 8 млрд. долара.

Относно бъдещето на бензиностанциите на Лукойл в САЩ, Алекперов коментира, че „сега тенденцията е големите компании да излизат от този бизнес, запазвайки своето наименование на въпросните бензиностанции, а в случая новите им притежатели ще купуват и горива от Лукойл“. Компанията ще запази бензиностанциите си на федералните магистрали и в Ню Йорк.

На въпрос дали Лукойл още се интересува от закупуване на дял в Repsol, Алекперов отговаря, че „Лукойл се интересува от всички компании, които добиват петрол, но засега конкретни преговори за тази компания не се водят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още