IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската промишленост расте с най-бързи темпове от 2008 г.

Обемът на продукцията, поръчките и заетостта в производствения сектор продължават да се увеличават през август

10:05 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската промишленост расте с най-бързи темпове от 2008 г.

Огромният производствен сектор на Китай продължи да се възстановява и записа най-бързия си темп на прираст за последните 16 месеца през август. Това се обуславя до голяма степен от рекордното банково кредитиране в страната през първата половина на годината, предаде Bloomberg.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Китай се повиши до 54 пункта през август спрямо 53,3 пункта през юли, стана ясно от правителствените данни. Собственият индекс на икономическата активност на финансовата група HSBC също се повиши до 16-месечен връх.

Нарастването на обема на продукцията, поръчките и заетостта в сектора са поредното доказателство, че китайското правителство вероятно ще изпълни своя таргет за растеж на икономиката от 8% през 2009 г. въпреки силното свиване на износа, който е гръбнак на китайската икономика.

Основният индекс на китайската фондова борса Shanghai Composite изгуби близо 7% от стойността си в понеделник и записа месечен спад от 22%, след като надделяха опасенията на инвеститорите, че забавянето на банковото кредитиране ще ограничи растежа на китайската икономика.

Осемнадесет индустрии, които са включени в индекса на икономическата активност в производствения сектор, отчитат ръст, който е най-силно изразен при нефтохимичната индустрия, производството на напитки, обработката на метали и производството на оборудване.

Единствено текстилната и фармацевтичната промишленост отчитат спад през разглеждания месец. От отделните компоненти на индекса най-силно се увеличава този, който следи обема на продукцията и новите поръчки, както и индексът на заетостта в производствения сектор.

Брутният вътрешен продукт на Китай се увеличи със 7,9% на годишна база през второто тримесечие, като икономистите очакват ръст от 8,3% за цялата 2009 г. Правителството похарчи 585 млрд. долара за насърчаване на икономиката, а банките отпуснаха заеми за над 1 трлн. долара през първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още