IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лятото на Wall Street приключва с данните за неселскостопанската заетост

Промяната в безработицата и заетостта в неселскостопанските отрасли в САЩ през август е от ключово значение за посоката на индексите

09:45 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лятото на Wall Street приключва с данните за неселскостопанската заетост

След като се повишиха с повече от 50% спрямо многогодишното си дъно от началото на март, борсовите индекси в САЩ навлизат в месец септември, който в исторически план е най-трудният и губещ месец за пазара на ценни книжа в САЩ, предаде CNN.

Добрите данни за жилищния пазар и производствения сектор, по-добрите от очакваното тримесечни финансови резултати и наливането на трилиони долари под формата на фискални и парични стимули подсили ръста на индексите през последните пет месеца.

Въпреки волатилната търговия и слабия оборот през миналата седмица Dow Jones IA, S&P 500 и Nasdaq Composite успяха да отчетат минимален седмичен ръст в размер на по-малко от половин процент. В самото й начало и трите индекса записаха нови върхове за тази година.

През тази седмица не се очакват финансови отчети на ключови за икономиката компании, но за сметка на това ще излезе докладът на Министерството на труда в САЩ, който ще разкрие нивото на безработица през август и промяната в заетостта в неселскостопанските отрасли.

Докладът ще бъде публикуван в петък, като икономистите очакват лек ръст на безработицата до 9,5% през август спрямо 9,4% за юли. Прогнозите им още предвиждат спад на неселскостопанската заетост с 223 хил. души и ръст в средното почасово заплащане от 0,1% на месечна база.

В понеделник ще се публикуват данните за икономическата активност в производствения сектор на района на Чикаго. Те ще бъдат последвани от индекса на бизнес активността в производствения сектор на цялата страна във вторник, както и от планираните продажби на жилища през юли.

Във вторник ще бъдат оповестени още разходите в строителния сектор през юли, както и продажбите на моторни превозни средства през август. Последните ще разкрият силата на ефекта от програмата „Кеш за стари коли“, която приключи в началото на миналата седмица.

В сряда се очакват данните за заетостта в частния сектор на агенцията ADP, както и промените в планираните съкращения на служители през август. Фабричните поръчки през юли, ревизираните данни за продуктивността на икономиката през второто тримесечие и промяната на петролните запаси в САЩ също ще бъдат оповестени в сряда.

Както обикновено, четвъртък ще донесе данните за първоначалните молби за социални помощи при безработица, които ще бъдат последвани от данните за промяната в бизнес активността в сектора на услугите през август.

През тази седмица се очакват и данните за брутния вътрешен продукт на Канада, Швейцария и Австралия през второто тримесечие, както и лихвеното решение на Европейската централна банка в четвъртък. Лихвата в еврозоната вероятно ще остане на ниво от 1% за пети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още