IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Волатилна сесия на Wall Street

Прогнозата на Intel за продажбите през третото тримесечие повиши Nasdaq Composite до нов връх за тази година

18:43 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Волатилна сесия на Wall Street

Основните борсови индекси в САЩ започнаха последната за тази седмица сесия с повишения, които бяха най-силно изразени при индекса на технологичните компании Nasdaq Composite, който отчете нов връх от началото на тази година.

Причина за това стана новата по-добра прогноза на Intel за продажбите през третото тримесечие, както и нарастването на потребителските разходи през юли и на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за август.

Слабият оборот обаче и съсредоточаването на инвеститорите върху малко на брой компании направи движенията на котировките волатилни.

В резултат на това индексът на сините чипове Dow Jones IA и по-широкият S&P 500 се озоваха на отрицателна територия и два часа след началото на сесията се понижават съответно с 0,3% до 9553 пункта и 0,1% до 1030 пункта.

Технологичните и финансовите компании се наредиха сред най-печелившите, а дружествата от здравния и потребителския сектор – сред най-губещите.

Единствено Nasdaq Composite успява да запази част от своята инерция и напредва с 0,4% до 2036 пункта. За това допринесе съобщението на Intel, че приходите за текущото тримесечие ще нараснат до 8,8-9,2 млрд. долара, предаде CNN.

Предишната прогноза на Intel предвиждаше продажби в размер на максимум 8,9 млрд. долара. След новината акциите на компанията, която участва в индекса Dow Jones IA, поскъпват с 4,5% до 20,33 долара за акция.

Акциите на друга ключова компания от технологичния сектор – производителя на компютри Dell, поскъпват с близо 1% до 52,11 долара за акция въпреки новината, че печалбата й е намаляла с 23% на годишна база през второто фискално тримесечие.

Преди началото на сесията стана ясно, че потребителските разходи в САЩ са се повишили с 0,2% на месечна база през юли, което обаче са оказа по-малко от очакваното 0,3-процентно месечно повишение.

В същото време доходите на домакинствата остават без промяна при очакван ръст от 0,1% на месечна база. Мичиганският университет ревизира нагоре стойността на индекса на потребителското доверие от 63,2 до 65,7 пункта през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още