IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парите на фонда за гарантиране на депозитите в САЩ свършват

Според анализатори балансът на институцията може да мине на червено в края на настоящата година

14:40 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парите на фонда за гарантиране на депозитите в САЩ свършват

Портфейлът на Федералната корпорация за депозитно застраховане в САЩ (FDIC) е толкова изтънял заради многобройните банкови фалити, че според анализатори до края на годината институцията може да мине на червено.

Подобна ситуация няма да бъде прецедент, тъй като това вече се е случвало веднъж. В началото на 90-те години на миналия век по време на кризата със спестовните каси в САЩ FDIC е била принудена да вземе заем от 15 млрд. долара от финансовото министерство, които по-късно са върнати с начислена лихва, припомня CNBC.

Правителствената агенция, която дава гаранции на вложителите за техните средства в банките в случай на фалит, може би се нуждае от спасителна кредитна линия, съобщава медията.

Очаква се днес FDIC да обяви колко точно средства са останали в нейния застрахователен фонд, а заедно с това трябва да бъде обновен и списъкът с финансовите институции, които изпитват проблеми. През първото тримесечие те бяха 305 на брой, което е най-високата стойност от 1994 година насам.

FDIC се ползва с пълната подкрепа на правителството и защитава всички депозити на стойност до 250 хил. долара. От началото на годината обаче са фалирали общо 81 банки, а още доста са заплашени от сериозни проблеми. Всичко това заплашва от изчерпване на средствата на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още