IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще увеличава инвестициите си в чужбина десетократно

Обмислят се възможности за навлизане на пазара в Япония, обяви ръководителят на държавния инвестиционен фонд

09:23 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще увеличава инвестициите си в чужбина десетократно

Държавният инвестиционен фонд на Китай ще увеличи десетократно вложенията си в чужбина спрямо количеството инвестирани пари през 2008 година, обяви президентът на институцията Гао Сицин.

Причината за увеличения интерес към инвестиции в чужбина са спекулациите, че глобалната икономика е достигнала своето дъно и ще започне да расте отново, предава Ройтерс.

Според ръководството на инвестиционния фонд в момента активно се проучват възможностите за инвестиции в японски компании и недвижими имоти. Повод за това давали перспективите за възстановяване на икономиката на страната, става ясно от интервю на Гао Сицин за японския вестник Asahi.

През 2008 година инвестициите в чужбина се свиха до 4,8 млрд. долара заради задълбочаването на финансовата криза. Очакванията са, че средствата за подобна дейност ще нараснат около десет пъти и тази година ще възлязат на няколко десетки милиарда долара.

Към момента валутният резерв на Китай надхвърля 2 трлн. долара. Около 200 млрд. долара от тях са предоставени на разположение на държавния инвестиционен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още