IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добивният сектор повлече европейските борси надолу

След четири поредни положителни сесии дойде моментът, в който водещите индекси да поемат глътка въздух

19:09 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Добивният сектор повлече европейските борси надолу

Днешната сесия на водещите борси от Западна Европа донесоха победа на мечките. Основните индекси заличиха част от спечеленото, понижавайки стойността си за пръв път през последните пет търговски сесии.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 отстъпи с 0,6 на сто днес, като приключи сесията при ниво 236,45 пункта. Главна роля за това изиграха представителите на добивния сектор, които попаднаха под натиск заради спада в цените на основните суровини.

Енергийният гигант ВР понижи пазарната си капитализация с 1 на сто, докато френската компания Total претърпя спад в цената на акциите си от 0,9 на сто. Повод за това даде отстъплението на петрола до около 71 долара за барел, след като вчера котировките успяха да преминат над 75 долара за барел за пръв път от октомври досега.

На Острова днес FTSE 100 отстъпи с 0,53 на сто до 4 891 пункта. Френският САС 40 заличи 0,33 на сто до 3 668 пункта, докато в Швейцария SMI се понижи с 0,4 на сто до 6 177 пункта.

Особено атрактивно днес се разви търговията с книжата на френската инвестиционна банка Natxis, които се изстреляха с 39 на сто. Това се случи след като стана ясно, че найната банка-майка BPCE, ще гарантира нейни активи за около 35 млрд. евро, предава Market Watch.

Днес в Германия DAX се понижи с 0,6 на сто до 5 522 пункта, макар пазарите първоначално да приеха със сериозно задоволство поредните данни за подобряване на бизнес климата в страната. Показателят, който измерва инвеститорското доверие се повиши за пети пореден месец и постигна стойност над предварителните очаквания на анализаторите.

Понижения бяха отбелязани и в Централна и Източна Европа. Спадовете в Чехия, Полша и Русия възлязхоха на около 2,5 на сто, докато основните индекси в Будапеща и Хърватска отстъпиха с по над 1,5 на сто. Единствено в Румъния борсовата сесия завърши с ръст, като ВЕТ нарпедна с 0,6 на сто до 4 360,32 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още