IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиции във Флорида доведоха Colonial BancGroup до фалит

Дълговете на банката са над осем пъти по-големи от нейните активи в средата на август

15:49 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиции във Флорида доведоха Colonial BancGroup до фалит

Американската банка Colonial BancGroup подаде молба за защита от банкрут днес. Преди 11 дни финансовите регулатори в САЩ поеха контрол върху банковите операции на Colonial BancGroup и продадоха голяма част от нейните активи на банката BB&T Corp.

Компанията е подала молба за защита от кредиторите в съд в щата Алабама, където е базирана. Решението на ръководството да подаде молба за защита от фалит е очаквано и засяга цялото холдингово дружество, от което Colonial BancGroup е част. Само активите на банката обаче ще бъдат продадени на BB&T, която е една от най-големите банки в югоизточните щати.

Активите на Colonial BancGroup възлизат на 45 млн. щатски долара, а задълженията й са над осем пъти по-големи и са на стойност 380 млн. долара към 14 август. Причина за това са агресивните инвестиции в недвижимо имущество във Флорида през последните десет години.

Те са направили финансовата компания прекалено уязвима от загуби в строителния сектор и проблемни ипотечни кредити, предаде Ройтерс.

Ипотечният кредитор Taylor, Bean & Whitaker Mortgage Corp. е планирал да инвестира 300 млн. долара в Colonial BancGroup и да заздрави по този начин капиталовата база на закъсалата банки. В началото на тази седмица обаче Taylor, Bean & Whitaker Mortgage Corp. също подаде молба за защита от банкрут.

Федералната корпорация по депозитно застраховане, която гарантира влоговете в щатските банки, ще подели с BB&T загубите от фалита на Colonial BancGroup. Според анализатори на банковата система 200-300 щатски банки няма да оцелеят до края на сегашната банкова криза

Три големи банкови фалита през тази година – този на BankUnited Financial през май и на Colonial BancGroup и Guaranty Financial Group през август, са коствали на фонда за застраховане на депозитите около 10,7 млрд. долара. Той е разполагал с 13 млрд. долара в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още