IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малайзия влезе в рецесия през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на третата по големина икономика в Югоизточна Азия се свива с 3,9% на годишна база

13:49 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Малайзия влезе в рецесия през второто тримесечие

Икономиката на Малайзия изпадна в първата си рецесия за последното десетилетие, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отчете втори пореден спад през второто тримесечие. Все пак централната банка на Малайзия очаква икономиката да се възстанови до края на тази година.

Малайзия, която е третата по големина икономика в Югоизточна Азия, се свива с 3,9% на годишна база през трите месеца, приключили в края на юни. Икономиката отчете годишен спад от 6,2% през първото тримесечие на 2009 г., предаде Bloomberg.

Данните на централната банка на Малайзия се оказаха по-добри от очаквания от анализаторите спад на БВП от 5% на годишна база. Според ръководството на централната банка икономиката е започнала да се възстановява и ще отчете ръст през последното тримесечие на 2009 година.

Малайзийската централна банка запази своя основен лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2% за четвърти пореден месец през тази седмица. Правителството е похарчило 19 млрд. щатски долара за насърчаване на икономическата активност в страната през последната година.

Мерките са насочени в най-голяма степен към най-тежко засегнатите отрасли на икономиката като строителството и промишлеността, която се свива с 14,5% на годишна база през второто тримесечие.

Съседната държава Сингапур, както и Хонконг, успяха да излязат от рецесията през второто тримесечие, докато икономиката на Тайланд се сви по-малко от очакваното, благодарение на големите държавни разходи и нарастването на износа на стоки и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 26.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още