IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Газпром надолу с 62 на сто за тримесечието

Резултатите на най-големия производител на газ в света са по-добри от очакванията на анализаторите

11:26 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Газпром надолу с 62 на сто за тримесечието

Руската компания Газпром обяви, че печалбата й за първото тримесечие на годината пада с 62 на сто на годишна база. Сериозен принос за това имат неблагоприятните движения на валутните курсове, става ясно от отчета.

Положителният резултат на Газпром се свива до 103,7 млрд. рубли (3,3 млрд. долара), след като за същия период на миналата година той е бил 273,4 млрд. рубли, предава Bloomberg.

Все пак печалбата на компанията е по-голяма от предварителните очаквания на анализаторите, които смятаха, че положителният резултат ще възлезе на около 75 млрд. рубли.

Руският газов гигант е реализирал загуба от валутни разлики в размер на 140,4 млрд. рубли, тъй като валутата на страната отстъпи значително на международните пазари. Причина за това стана острата криза, която връхлетя икономиката на Русия.

Приходите на Газпром за периода са нараснали до 931,4 млрд. рубли, след като през миналата година възлязоха на 911,75 млрд. рубли. Причината за това е увеличение на износа на горива с 28 на сто до 433,2 млрд. рубли.

От компанията обявяват, че средната сцена на изнасяния за Европа газ е била в размер на 413,89 долара за 1000 куб. м, след като година по-рано тя е възлизала на 267,15 долара/куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още