IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на веригата за офис консумативи Staples намалява с 39%

Благодарение на покупката на Corporate Express Staples увеличава продажбите си с 9% на годишна база

15:59 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на веригата за офис консумативи Staples намалява с 39%

Най-голямата верига за продажба на офис консумативи в света Staples съобщи, че нетната й печалба за второто фискално тримесечие се е свила с 39% на годишна база. Причина за това са големите еднократни разходи за придобиването и интеграцията на датската верига за офис консумативи Corporate Express, която Staples закупи за 2,7 млрд. долара през юли 2008 г.

Нетната печалба на Staples за тримесечието, приключило на 1 август, намалява до 92,4 млн. долара, или 13 цента на акция, спрямо 150,2 млн. долара, или 21 цента на акция, за същия период на 2008 г. След изключването на еднократните ефекти от закупуването на Corporate Express печалбата на акция възлиза на 16 цента, което съвпадна с пазарните очаквания.

Двете конкурентни вериги Staples и Office Depot изпаднаха в затруднено положение по време на кризата, след като бизнеса ограничи значително своите разходи за офис консумативи. Благодарение на покупката на Corporate Express обаче Staples успява да увеличи продажбите си с 9% на годишна база до 5,53 млрд. долара през разглежданото тримесечие.

Най-силно нарастват международните продажби, въпреки поскъпването на щатския долар през последните месеци, което прави стоките на Staples по-скъпи в чужбина. Те се увеличават с 21% на годишна база до 1,2 млрд. долара. Ръководството на Staples не направи прогноза за приходите от продажби за цялата фискална година.

След новината акциите на Staples поевтиняват с 3,1% до 21,50 долара за акция по време на електронната търговия на борсата Nasdaq. От началото на тази година веригата за продажби на офис консумативи е повишила пазарната си капитализация с близо 24 на сто до 15,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още