IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Членството на Великобритания в ЕС поскъпва с 60% догодина

Вноската на страната ще нарасне до 6,4 млрд. лири, което значи, че всяко семейство внася по 260 лири в общия бюджет на съюза

13:42 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Членството на Великобритания в ЕС поскъпва с 60% догодина

Членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) ще поскъпне значително от догодина, показват изчисления на финансовото министерство на страната. Очаква се вноската да скочи с цели 60 на сто и да възлезе на 6,4 млрд. британски лири.

Сума в такъв размер се равнява на вноска от 260 лири от страна на всяко британско домакинство в хазната на ЕС, съобщава ВВС.

За сравнение, през настоящата година вноската на Великобритания в общия бюджет възлиза на 4,1 млрд. лири.

От финансовото министерство съобщават, че е правилно Великобритания „да сподели тежестта на членството с новоприсъединилите се страни“. Въпреки това обаче в политическите среди се надига значително недоволство, тъй като през 2004 година членството се равняваше на вноска от едва 53 лири от страна на всяко домакинство.

Така въпросът за приноса на Великобритания в общия бюджет на ЕС отново започва да придобива популярност на Острова.

През далечната вече 1984 година британският премиер Маргарет Тачър успя да извоюва отстъпка от вноската на Великобритания в общия бюджет. Тя се равняваше на около 3 млрд. лири годишно и бе постигната заради големия дисбаланс между това, което Лондон внасяше, и това, което получаваше от бюджета на ЕС.

Причината бе структурата на британската икономика, където има сравнително слаборазвито селско стопанство, а както е известно, около 2/3 от общия бюджет се насочват именно в този сектор.

През 2005 година обаче под натиска от страна на по-бедните страни-членки на ЕС Тони Блеър даде съгласие за съкращаване на въпросната отстъпка с около 20 на сто. Това е еквивалентно на плащане в размер на близо 7 млрд. лири за периода 2007-2013 година, допълва ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още