IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини за пореден път предупреди за опасност от ново изостряне на кризата

Икономистът смята, че има голям риск от ново засилване на рецесията заради големите бюджетни дефицити и свиването на инвестициите

10:30 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини за пореден път предупреди за опасност от ново изостряне на кризата

Американският икономист Нуриел Рубини, който придоби огромна популярност заради успешното предсказване на настоящата икономическа криза, отново предупреди за опасност от ново засилване на рецесията.

Според специалиста съществува „голям риск“ за икономиките, тъй като очакваното по-късно през годината възстановяване може да бъде застрашено от огромните бюджетни дефицити и спирането на инвестициите, предава Ройтерс.

Рубини е на мнение, че ситуацията изглежда е такава, че глобалната икономика все пак ще достигне дъното си през втората половина на настоящата година. След това обаче икономиките на САЩ и западните държави щели да преживеят „анемично“ възстановяване, което ще отнеме две години.

Голямата опасност за икономиките идвала от увеличаването на данъците и съкращаването на разходите, които ще имат за цел свиване на бюджетните дефицити. Съществен риск според Рубини се крие в инфлационните очаквания, заради които лихвените проценти може отново да тръгнат нагоре и да навредят на икономическото възстановяване.

Друга причина за опасения е и обстоятелството, че енергийните ресурси, храните и горивата поскъпват по-бързо, отколкото би било фундаментално обосновано. Рубини смята, че това се дължи на спекулативни операции, които водят до фиктивно увеличаване на търсенето.

Особено опасно според него е това, че глобалната икономика „няма да удържи ново шоково свиване“ в случай, че спекулациите изведат петрола рязко около нива от 100 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още