IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

General Motors обмисля да си задържи Opel

GM е в много по-добра форма, отколкото в началото на годината, което дава на компанията повече самоувереност да обмисли решението си

14:13 | 22.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors обмисля да си задържи Opel

Бордът на General Motors Co. обмисля всички опции пред немското си подразделение Opel, включително отхвърлянето на двете оферти за придобиване и запазването му като изцяло притежавано звено, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознат с обсъжданията източник.

В петък бордът е преразгледал офертите на белгийската компания RHJ International SA и на канадската Magna International Inc., без обаче да предприема някакви действия. Ръководството на GM, в което преобладават директори, присъединили се след молбата за защита от фалит, също обмислят задържането или разделянето на Opel на части, е заявил източникът.

Задържането на Opel в структурата на GM ще отмени шестмесечните преговори, инициирани от немското правителство, което иска автомобилният производител на продаде мажоритарен дял на външни инвеститори в замяна на заеми, необходими за оцеляването на звеното.

Според анализатори в момента GM е в много по-добра форма, отколкото в началото на годината, което дава на компанията повече самоувереност да обмисли решението си.

Компанията намали дълговете си с 40 млрд. долара по време на реорганизацията си и съкрати осемте си щатски марки на четири, като продаде Saab, Hummer и Saturn и закри Pontiac.

Все пак все още съществува възможност Opel да стане собственост на Magna, тъй като германското правителство подкрепя офертата на канадската компания. Канцлерът Ангела Меркел предпочита Magna, защото вярва, че компанията ще осигури повече работни места в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 22.08.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още